YOGA & MINDFULNESS OP SCHOOL

Geplaatst op 28 augustus 2020

De Kinderyogatuin begeleidt trajecten yoga & mindfulness voor de hele (basis)school, zodat dit een vaste plek krijgt in het curriculum. Met alle voordelen van dien. Voor zowel de leerlingen als de docenten. Zo wordt geleerd wat de kracht van de adem is en hoe je deze kunt inzetten voor energie of juist ontspanning. En wat de kracht van aandacht is, gebaseerd op de methode van ‘Stilzitten als een kikker’. Dat je er de baas over bent, dat je het kunt verleggen en verlengen. Gaat je aandacht naar degene die de les verstoort of merk je het op en verleg je je aandacht naar het werk waar je mee bezig bent?

De kikker speelt hierin een centrale rol. Omdat dit dier stil en ontspannen kan zitten. Wel van alles om zich heen opmerkt, maar alleen reageert wanneer het echt nodig is. Hoe jonger je leert om niet te hoeven reageren op alle prikkels die er zijn (geluiden, bewegingen, gedachten, gevoelens) hoe beter kinderen in staat zijn om hun geest tot rust te brengen en te reageren vanuit een bewuste keuze. Een kalme geest leert veel makkelijker, onthoudt dingen beter en is in staat om te reageren vanuit de bewuste piloot i.p.v. de automatische of impulsieve piloot.

De training draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze leren zonder oordeel te kijken naar hun ervaringen. Dit heeft positieve effecten op concentreren, leren, het omgaan met stress en spannende situaties (zoals schooltoetsen), sociale interacties met anderen en regulatie van emoties en gedrag. Op school spelen deze aspecten allemaal een grote rol. Daarom is de training speciaal ontwikkeld voor het aanleren van deze vaardigheden in de eigen schoolomgeving.

Ervaringen basisschool Amsterdam
Na een traject voor alle 9 klassen op een basisschool in Amsterdam is de impact van yoga & mindfulness getoetst. Met een glansrijke uitkomst dat 72% van de kinderen de oefeningen toepast, o.a. op momenten van spanning zoals voor een cito toets, en dat de oefeningen helpen. Het is niet het doel, maar toch een leuke bijkomstigheid dat de kinderen dit jaar hoog hebben “gescoord” met cito ondanks de corona-periode.

Reacties van een aantal kinderen na de 8-weekse training op school:

“Het heeft me rust en geduld gegeven maar bovenal
heeft het me minder zenuwachtig gemaakt.”

“Het was wel fijn omdat ik dan wat rustiger ben en
ook de andere kinderen zijn dan rustiger.”

“Ik voel me dan heel relaxed tijdens de cito, maar ook gefocust.”

Sanne Bredt van de Kinderyogatuin combineert haar ervaringen en deskundigheid als Mindfulness docent (met de methodes van Stilzitten als een Kikker en Mindfulkids), yoga docent en communicatie docent (NLP, Geweldloze Communicatie, Deugden, Vreedzame School) in deze training.

Yoga & mindfulness bij jouw kind op school? Neem contact op met Sanne Bredt voor een vrijblijvend gesprek via 06-196 148 61 of sanne@dekinderyogatuin.nl .

Subsidie
TIP: De Rijksoverheid heeft in het schooljaar 2020-2021 subsidie beschikbaar gesteld voor het onderwijs voor inhaal- en ondersteuningsprogramma’s.
Dit kun je ook inzetten voor mindfulness op school. In deze uitdagende tijd rondom COVID-19 kun je kinderen hiermee ondersteunen en zo het welzijn en leerprestaties van de leerlingen bevorderen.
Wil je kijken of jouw school hier ook voor in aanmerking komt? Klik hier: https://wetten.overheid.nl/BWBR0043564/2020-07-11
P.S. Het tijdvak om de subsidie aan te vragen loopt van 18 augustus t/m 18 september.


Positieve effecten van kinderyoga

www.yoga-meditatie.com/yoga-helpt-kinderen-met-buikpijn
www.yogaopschool.com/onderzoek.html 
https://www.leraar24.nl/69343/met-kinderyoga-meer-rust-in-de-klas/ 
https://yoga-international.nu/reportage/belang-van-yoga-op-school
Minder last van buikpijn: Lees hier de PDF

Positieve effecten van mindfulness
http://vimeo.com/47294652
https://www.leraar24.nl/69997/minder-stress-bij-leraren-en-leerlingen-met-mindfulness/
https://www.ventro.nl/wp-content/uploads/mindfulness-in-het-onderwijs.pdf

 
#mindfulness #yoga #mindfulnessopschool #yogaopschool #mindfulnessvoorkinderen #aandachtwerkt #elinesnel #deKinderyogatuin #subsidie #onderwijs

Ga terug